ED: Studenten willen vaker eigen woning

31-08-2012
ED: Studenten willen vaker eigen woning

 

Eindhovens Dagblad 31 augustus 2012

Studenten die via een woningbouwcorporatie een kamer zoeken, moeten gemiddeld een jaar tot anderhalf jaar geduld hebben. Toch heeft Eindhoven geen structureel tekort aan studentenwoningen, mede dankzij ambitieuze nieuwbouwplannen. 
 

EINDHOVEN – Studenten in Eindhoven zoeken steeds vaker een zelfstandige woonruimte en de gemiddelde wachttijd voor een kamer is met twaalf tot achttien maanden nog steeds relatief lang. Voor een zelfstandig appartement loopt de wachttijd zelfs op tot twee jaar. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een rapport van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). 

De vakbond deed onderzoek naar de studentenhuisvesting in vijftien steden, waaronder Eindhoven. Het onderzoek is puur gebaseerd op kamers en appartementen die via de woningbouwcorporaties worden verhuurd; ze zeggen dus niets over de particuliere markt. 

Volgens de LSVb heeft Eindhoven geen structureel tekort aan kamers. Dit is mede te danken aan enkele grote projecten die de afgelopen jaren werden opgeleverd. Zo werd er in 2011 aan de Bomansplaats een complex met 107 wooneenheden opgeleverd. Recenter is de realisatie van de studentenflat aan de Cederlaan. Hier is ruimte voor 272 studenten. Voor de toekomst zijn er voldoende plannen; voor circa 1.500 appartementen en kamers. Zeshonderd daarvan worden in twee fases gebouwd op het TU/e-terrein. Ook wordt binnenkort de woonflat Hertoghof met honderd appartementen opgeleverd.
 

Voor een kamer betaalt een student in Eindhoven gemiddeld 290 euro. Een appartement kost 365 euro, exclusief gas, water en licht. Deze prijzen zijn vergelijkbaar met vorig jaar.
 

Volgens de LSVb, die zich hierbij baseert op cijfers van de gemeente, zal het aantal studenten ook de komende jaren toenemen in Eindhoven. Dit komt vooral door de komst van de Sporthogeschool en de groei van de TU/e. Het aantal internationale studenten groeit sneller dan het aantal Nederlandse. De woonwensen van studenten veranderen bovendien. Vooral de vraag naar zelfstandige woonruimte met meer luxe neemt toe. De gemeente Eindhoven komt overigens binnenkort ook met de resultaten van een eigen onderzoek naar de studentenhuisvesting.


De kamernood is landelijk het grootst in Amsterdam en Utrecht. Deze gemeenten komen allebei ongeveer tienduizend kamers tekort. De gemiddelde wachttijd loopt daardoor op tot anderhalf jaar. De wachttijd voor een zelfstandige woonruimte is in deze steden circa acht jaar.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.