Tijdelijk huren aan het Floraplein

10-08-2015

Nog maar een jaar en dan worden de appartementen aan het Floraplein gesloopt. Er wordt dan plaatsgemaakt voor een nieuw Wooninc.Plus gebouw voor ouderen. Maar wat gebeurt er tot die tijd met de leegstaande woningen?

Via HOD Eindhoven wonen er tijdelijk mensen in de leegstaande appartementen. Zij betalen minder huur, maar hebben ook minder bescherming als huurder. Toch kiezen zij hier bewust voor. Maar wat is er nou zo fijn aan (tijdelijk) huren aan het Floraplein?

Floor van Doremalen (24) is het wonen op een tijdelijk adres gewend. Dus ze wist waar ze aan begon toen ze eind februari met de katten Dobbie en Dolfje haar intrek nam in een appartement aan het Floraplein. Een deel van haar spullen zit zelfs nog in dozen. Ze heeft een contract gesloten met HOD Leegstandbeheer. Ze betaalt 150 euro per maand, plus gas, water en licht.

Eind 2010 huurde Henny een appartement op de begane grond. Tijdelijk, wist ze, want na vijf jaar zou het gebouw gesloopt worden. Inmiddels zijn zij en Toon er zó thuis, dat de flat wat hen betreft overeind mag blijven. Ze hebben veel oudere bewoners zien vertrekken, met de nieuwkomers hebben ze geen moeite. Henny: „Het zijn vaak studenten, dat zie je aan de fietsen die voor het raam staan. Als ik echt overlast heb, stap ik er meteen op af en zeg het hen. Zoals een tijd geleden. De volgende dag kreeg ik een bloemetje, met excuses.”

Riet Koekoek-Schellens (80) wil op precies dezelfde plek wonen als waar ze nu naar buiten kijkt. „Kijk maar”, glundert ze. Mevrouw Koekoek woont er van alle flatbewoners het langst. Nu, anno 2015, is het wel veranderd. Veel flatgenoten zijn vertrokken. „Het hart is eruit”, verzucht ze. Er kwamen jongeren voor in de plaats, met een tijdelijk contract. „Maar met de jeugd heb ik ook goed contact. Ik zeg goedendag en dan zeggen ze gewoon goedendag terug. En ze helpen me de boodschappen naar boven te sjouwen.”

Anti-kraak wonen is voor Dagmar Baars (26) de ultieme vorm van vrijheid. „Ik wil geen slaaf zijn van mijn vaste lasten. Niet me drie keer in de rondte moeten werken om de huur te betalen, zoals vrienden van me in Amsterdam.” Negen maanden woont Baars nu in een appartement aan het Floraplein. Sinds haar afstuderen aan de Kunstacademie in Tilburg is ze zelfstandig ondernemer.„Maar werk of wonen: niets is vast. Behalve mijn relatie dan.”

Ook Stephen Bell (27) voelt zich er thuis. Sinds ruim twee jaar huurt hij hier een appartement, samen met een vriend, vertelt hij aan het fornuis. „Ik zit hier tien minuten van het centrum, maar kan ook zo de natuur in voor een wandeling of een rondje hardlopen”, zegt hij. „En tijdelijk ergens wonen, dat doe ik al langer. Maar nu hij bijna klaar is met zijn studie, gaat zijn inkomen misschien omhoog? „Mwah... ik denk niet aan geld. Vrijheid, mooie dingen doen, zo leef ik.”

De verhalen komen uit een reeks artikelen gepubliceerd door het Eindhovens Dagblad.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.