Vitalis en Wooninc samen in 'bejaardenhuisgat'

10-09-2015

Samen met Vitalis, de Eindhovense instelling voor ouderenzorg, gaat Wooninc het voor oudere huurders makkelijker maken om langer zelfstandig te blijven wonen én actief te blijven.

Oudere huurders van Wooninc krijgen volgend jaar een totaalpakket van diensten en mogelijkheden aangeboden dat het voor hen makkelijker en aantrekkelijker moet maken om langer zelfstandig te blijven wonen. Dat is belangrijk nu in Nederland alleen het verpleeghuis overblijft voor mensen die écht niet meer alleen kunnen wonen.

Vitalis doet het Eindhovense vastgoed met daarin 1.834 sociale huur-wooneenheden per 1 januari 2016 over aan Wooninc. Daarnaast richten de twee een nieuwe organisatie op - WoonincPlusVitalis - die zich richt op woon- en leef- en zorgwensen van oudere huurders. Beide ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor de hoogte van de huur.

Inclusief de wooneenheden van Vitalis gaat het om bewoners van ruim 5.000 appartementen in twintig gebouwen in Eindhoven. Die van Vitalis zijn onder meer De Horst, Kronehoef en de Dreef in Woensel, Engelsbergen en Theresia in Strijp, Kortonjo in Stratum en Berckelhof in Tongelre.

De Wooninc-appartementencomplexen speciaal voor ouderen zijn onder meer het Pieter Eiffhuis, de Cees van Liendenflat en La Scala in Woensel en Jean Sibelius in Gestel.

Vitalis-bestuurder Erik-Jan Borgmeijer zegt dat de samenwerking met Wooninc is gezocht omdat die corporatie zich het meest gespecialiseerd heeft in het bouwen voor ouderen. De voorloper van Wooninc, Beter Wonen, bouwde in de jaren zeventig al de Cees van Liendenflat. Een 'gewoon' flatgebouw in de sociale huursector, gericht op ouderen.

Borgmeijer geeft aan dat het overdragen van de sociale huurappartementen aan Wooninc ook een gevolg is van nieuwe wetgeving.

Die schrijft voor dat het bestuur van een zorginstelling gescheiden moet worden van het bestuur van een woningbouwcorporatie. "Dat was voor ons het moment om te bezinnen", zegt Borgmeijer. De keuze was om de Vitalis woningbouwcorporatie los te koppelen en onder een eigen bestuur onder te brengen: "Maar moeten wij al die stenen wel in ons bezit willen hebben?" Wooninc-bestuurder Henk Buursink geeft het antwoord: "Wij zijn goed in stenen, jullie in zorg."

Wonen in één van de twintig ouderen-wooncomplexen van Wooninc en eventueel een beroep doen op de WoonincPlusVitalis-diensten kan een oplossing zijn voor mensen die weinig helpende handen of gezelschap in hun omgeving hebben. "Onze huurders hoeven echt niet meer te verpieteren achter de geraniums", zegt Wooninc-medebestuurder Angela Pijnenburg. "En de nieuwe servicedienst zoekt uit wat er moet gebeuren om iemand in huis te krijgen om de steunkousen aan te trekken of taxivervoer te regelen."

Bron: Eindhovens Dagblad

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.