Voor inspiratie kijkt de kok Masterchef

27-03-2015

 Het stilletjes gestarte kookinitiatief van Caspar van Sprang in het nieuwe Brabantiacomplex trekt steeds meer eters. Ook buurtbewoners vinden twee keer per week de lunchgelegenheid. Op de begane grond aan de Chromerij van het nieuwe Brabantiacomplex in Aalst is een prachtige ontmoetingsruimte ingericht. Eén van de activiteiten die vorige zomer stilletjes is gestart en tweemaal per week plaatsvindt, is het uitserveren van een lekkere lunch. Waar in het begin een enkele eter aanschoof, zitten er nu geregeld een man of tien. 

Kok Caspar van Sprang doet zijn inspiratie op eigentijdse wijze op: hij zoekt op internet naar recepten en kijkt vaak naar het tv-programma Masterchef Holland. Op dinsdag- en dondermiddag tussen 12.00 en 14.00 uur is hij op zijn beurt de masterchef van Lokaal Brabantia. Van Sprang: „Ik heb de koksopleiding bij de Rooi Pannen gevolgd en omdat ik geen vaste baan had, ben ik vorig jaar juli hier in de keuken begonnen met het maken van lunches. Ik doe het als vrijwilliger en vind het hartstikke leuk.

De gerechten bedenk ik zelf en ik koop ook alles in. Dagvers. Vorige week bedacht ik dat een broodje forel lekker zou zijn. Ik ben bij de Pimpernel gaan vragen welke viooltjes eetbaar zijn, want dat vond ik een mooie combinatie met de forel. Ook vanwege de kleur.”

De activiteiten die in de ontmoetingsruimte plaatsvinden, zijn bestemd voor de bewoners. Maar omdat ‘dichtbij’ en ‘ontmoeting’ bij Brabantia centraal staat, zijn ook familie, vrienden en de buurtbewoners meer dan welkom. Er wordt van alles georganiseerd, zoals binnenkort bijvoorbeeld een workshop ‘boogiewoogie’, maar je kunt er ook gewoon kienen, kletsen en een kop koffie drinken.

Bij Van Sprang is het eten wat de pot schaft, maar met vegetariërs of gasten met andere dieetwen­sen wil hij best rekening houden. „Mits dit bij de reservering is aangegeven”, benadrukt de kok, die binnenkort zelf een appartement op het complex betrekt.

Van Sprang is een van de bewoners van de Rooische Hoeve aan De Pracht, die vanuit een begeleide woonvorm de opstap maakt naar meer zelfstandigheid in Brabantiadorp.

Maar terug naar de lunch: vandaag bereidde de kok een Chinese tomatensoep, die met kroepoek werd opgediend waarna de negen gasten een uitsmijter met gebakken ananas en kiemgroente kregen. Als een ervaren ober laveerde bewoner van het eerste uur Ton Beysens de borden tussen de tafels door. „Zo krijg ik weer opnieuw spierballen”, grinnikt de bijna 67-jarige vrijwilliger, die vandaag bardienst heeft.

Wie zin heeft in een goede en voordelige lunch in het Brabantiacomplex – twee gangen voor 4,50 euro – moet uiterlijk een dag tevoren contact opnemen met beheerder Fred Zaalberg via tel 06-30941965 of via brabantia@wooninc.nl.

Bron: Eindhovens Dagblad, 27 maart 2015

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.