Wooninc. mag gaan uitbreiden in Nuenen

31-03-2017
Wooninc. mag gaan uitbreiden in Nuenen

Woonunits voor statushouders en mensen die urgent op zoek zijn naar een huis. Die komen op een aantal plekken in Nuenen.
De gemeente Nuenen heeft woningcorporatie Wooninc. gevraagd om te helpen bij de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De woningstichting die in Nuenen tot dusver alleen woonwagenwoningen verhuurt, pakt die kans graag aan. Directeur Angela Pijnenburg denkt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een of meerdere locaties met tijdelijke eenpersoonswoningen.

Pijnenburg heeft dat gisteren gezegd bij de ondertekening van de prestatieafspraken die Nuenen en huurders met drie woningcorporaties hebben gemaakt.

Nuenen moet voor het eind van het jaar plek bieden aan 81 zogenoemde vergunninghouders oftewel statushouders. De gemeente wil dat oplossen met semipermanente woningen die op vier of vijf plekken in het dorp komen staan.

Wethouder Martien Jansen (W70) wil op die plaatsen bovendien een vergelijkbaar aantal woonunits plaatsen voor mensen die door persoonlijke omstandigheden urgent en met voorrang op zoek zijn naar een goedkoop huurhuis. De locaties voor de woonunits zijn nog niet bekend. De gemeente had een groslijst met ruim veertig locaties en daar zijn er nog ongeveer tien overgebleven. Waar de vluchtelingen worden gehuisvest, moet voor de zomervakantie duidelijk worden zodat de gemeenteraad een besluit kan nemen. De huizen kunnen dan voor het eind van het jaar geplaatst worden. Het is de bedoeling dat ze tien jaar blijven staan.

Heijmans One

Wooninc. helpt bijvoorbeeld ook Veldhoven met tijdelijke woningen voor asielzoekers. Directeur Pijnenburg vertelde dat ze in Nuenen denkt aan eenpersoonswoningen die Heijmans op de markt brengt. De 'Heijmans One' is snel te plaatsen en beschikt over alle faciliteiten zoals een keuken, badkamer, woonkamer, aparte slaapkamer en een terras.

Nuenen telt nu 1574 sociale huurwoningen. In de prestatieafspraken van de gemeente met Helpt Elkander, Woonbedrijf en Wooninc. staat onder andere dat het aantal betaalbare huurwoningen op peil moet blijven en dat er voldoende aanbod is voor specifieke doelgroepen zoals jongeren, ouderen en asielzoekers.

Met 1350 huurhuizen is Helpt Elkander veruit de grootste corporatie in Nuenen. Helpt Elkander moet nog een inspanning leveren om de woningvoorraad energiezuinig te maken. De corporatie heeft daarvoor aanzienlijke bedragen gereserveerd, maar hoe de woningen duurzamer worden gemaakt is nog niet precies duidelijk.

Eindhovens Dagblad

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.