Honderduit in beweging tijdens ons seminar

Afgelopen maandag klommen neuropsycholoog Erik Scherder en kickbokser Remy Bonjasky in de boksring van Sportvision in Eindhoven om te spreken tijdens ons jubileumseminar. Een neuropsycholoog en een kickbokser die langskomen bij een woningcorporatie. Dat is zeker niet alledaags. Want wat hebben die 3 nou met elkaar gemeen?

Als dé seniorenhuisvester van regio Eindhoven vinden wij het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Erik Scherder, bekend van De Wereld Draait Door en het boek Laat je brein niet zitten, legde tijdens het seminar haarfijn uit waarom ouderen hiervoor letterlijk in beweging moeten komen. Voldoende bewegen is niet alleen heel goed voor je lijf, het zorgt ook voor een goede doorbloeding van ons brein. En door ons brein van voldoende bloed te voorzien, gaan we de strijd aan met dementie en zorgen we goed blijven in taken als dingen onthouden en oplossingen bedenken.

Senioren de trap op sturen
Scherder heeft daarom ook een belangrijke oproep aan alle aanwezigen – van bouwbedrijven tot gemeenten en van woningcorporaties tot zorginstellingen: maak het ouderen niet te makkelijk. Als voorbeeld noemt hij trappen. Die zitten tegenwoordig vaak verstopt in een hoekje van een gebouw. Nogal logisch dat iedereen dan met de lift gaat. Natuurlijk moet je rekening houding met mindervalide bewoners, maar denk vooral na over hoe je mensen die nog wel mobiel zijn kunt verleiden om in beweging te blijven. Daarmee investeren we letterlijk in het fysieke en mentale welzijn van deze doelgroep.


Weg met de ‘lekkere dagen’
Ook mentale stimulatie is belangrijk. ‘Hoe drukker, hoe beter’ is het advies van Scherder. Hij krijgt de lachers op zijn hand met zijn opmerkingen over ‘lekkere dagen’. Veel mensen zijn dol op dagen met regelmaat, voorspelbaarheid en zo min mogelijk stress. Maar juist die ‘lekkere dagen’ zonder uitdaging maken ons brein lui. Belangrijke verbindingen in onze hersenen sterven langzaam af, waardoor we sneller achteruit gaan. Gelukkig heeft Scherder ook goed nieuws: we zijn nooit te oud om weer in beweging te komen. Iedereen kan zo de achteruitgang stoppen en zelfs bepaalde hersenfuncties weer verbeteren. Ook daar kunnen woningcorporaties en zorgpartijen samen een belangrijke rol in spelen, bijvoorbeeld door verfrissende activiteiten te ondersteunen.

Samen sterker
Na deze inspirerende eerste ronde kwamen 4 van onze stakeholders de ring in om samen met de zaal te sparren over inspirerende samenwerkingen. Inge Fleischeuer van Vitalis WoonZorg Groep, Ingrid de Boer van Woonbedrijf, Hans Schouten van Stichting Huurdersplatform Wooninc. en Gijs van Doorn van BanBouw benadrukten allemaal het belang van samenwerken. Hun boodschap? We zijn geen concurrenten van elkaar, maar maken ons samen hard voor dezelfde missie. Als iedereen doet waar hij goed in is en we elkaar zo aanvullen, dan kunnen we samen echt een impactvolle beweging op gang krijgen. Ook de wethouder Yasin Torunoglu van de gemeente Eindhoven was het daar roerend mee eens. Volgens hem staan we voor een grote opgave op het gebied van wonen waar we echt samen de schouders onder moeten zetten.



Geloof dat je het kunt
Om grootse doelen te bereiken, moet je wel doorzettingsvermogen hebben. Dat was de boodschap van Remy Bonjasky. Hij deelde een persoonlijk verhaal over zijn carrière als kickbokser. Van een jeugd vol verleidingen in Amsterdam Zuid-Oost, tot het moment dat hij tegen alle verwachtingen in hét internationale kickbokstoernooi in Japan won. Zijn overtuiging? Je moet in jezelf en je missie geloven. Of, zoals Bonjasky het mooi zei: Als je tussen je oren niet sterk genoeg bent, heb je al verloren. In zijn verhaal zijn veel paralellen te trekken met de wereld van de woningbouw. Ook wij – en onze aanwezige partners met ons – hebben een droom voor de senioren van regio Eindhoven, en zullen ons zeker niet door een paar tegenslagen uit de wind laten slaan.


Schoenen uit en boksen maar
Om de wijze woorden van Scherder en Bonjasky direct in de praktijk te brengen, kwamen we ook letterlijk in beweging. Allemaal de schoenen uit en de gymmat op, voor een korte boksclinic. De 130 aanwezigen waren duidelijk geïnspireerd, want iedereen ging er vol enthousiasme voor. Even lekker bewegen om de hersenen van bloed te voorzien én daarbij ook nog wat boksmoves leren. De cooling-down bestond uit een lekker hapje en drankje, waarbij ook volop ideeën uitgewisseld werden om meer en slimmer samen te werken. Kortom: wij kijken terug op een succesvolle en inspirerende middag. Een perfecte manier om ons 100-jarig jubileum te vieren.

Bekijk voor een sfeerimpressie het filmpje van ons jubileum-seminar.