Samen sterker door muziek

Op woensdag 7 juni betraden elf bewoners van drie Eindhovense seniorenwoongebouwen van Wooninc. het podium in het Parktheater. Samen met hun Muziek Maatjes – zeven studenten Sociaal Werk van het Summa College – lieten ze horen én zien waar ze aan hebben gewerkt tijdens het muzikale maatjesprogramma.

Een succesvolle afsluiting van Muziek Maatjes

Op verschillende manieren deelden deelnemers waar ze tijdens het project mee bezig zijn geweest: voordrachten van gedichten, piano-optredens en zelfs een optreden met een volledig zangkoor, verzorgd door een van de deelnemende ouderen. De ochtend in het Parktheater was het hoogtepunt van twaalf weken Muziek Maatjes, waarin de studenten en senioren de waardevolle ervaringen opdeden en waar bijzondere banden  zijn ontstaan.

Samen voor het welzijn van ouderen

Bij Wooninc. is het welzijn van ouderen een belangrijk aandachtspunt. Hilde van Beek, manager wonen bij Wooninc., benadrukt dat: “We vinden het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, op een manier die bij hen past. Dat betekent niet alleen een fijn, betaalbaar huis, maar ook oog voor hun welzijn.” Muziek Maatjes bood de deelnemende ouderen extra gezelligheid door wekelijks bezoek te ontvangen van een jonge student.

Elkaar leren kennen

Daarnaast deden de studenten Sociaal Werk waardevolle praktijkervaring op door het contact met hun maatjes. Jacqueline van de Ven, een van de studenten,  bezocht mevrouw Bloemhard (75) en meneer Van Luyt (88) als haar Muziek Maatjes. Tijdens het programma leerde ze hoe ze gesprekken kan aangaan met ouderen en ontdekte ze het belang van geduld en duidelijke communicatie.

Jacqueline vertelt enthousiast: "We zingen iedere week samen en ik ben zelfs al een paar keer met mevrouw Bloemhard mee geweest naar haar Indonesische koor. Haar doel is om elke dag tien liedjes te zingen.”

Muziek Maatjes: Generaties verbinden met muziek

Muziek Maatjes is een initiatief van Club Goud, een sociale onderneming die zich inzet om senioren een fijne oude dag te bieden door mensen samen te brengen en het sociale netwerk van ouderen groter en sterker te maken. “De samenwerking met Club Goud en Wooninc. is voor de studenten van de opleiding Sociaal Werk van grote waarde. De studenten komen door de huisbezoeken met als thema Muziek op een laagdrempelige manier met de doelgroep ouderen in aanraking en gaan anders kijken naar de ouderen. Daarnaast leren de ouderen van de jongeren en de jongeren van de ouderen. Muziek verbindt alle generaties!”, vertel Michel Frijters, Projectleider Summa in de buurt.

Wooninc. kijkt tevreden terug op dit bijzondere project en blijft zich inzetten voor het welzijn en de zelfstandigheid van ouderen. Door initiatieven zoals Muziek Maatjes kunnen ouderen blijven genieten van een fijne oude dag.