passend toewijzen: inkomen en huurprijs

Je inkomen en huishoudgrootte bepalen voor welke woning je in aanmerking komt. Dit betekent dat je niet op elke woning kan reageren. Wil je weten welk huis jij in 2019 mag huren? Volg dan het volgende stappenplan.

Stap 1: bepaal je huishoudgrootte

Je huishoudgrootte is simpelweg het aantal mensen waarmee je gaat verhuizen. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Eenpersoonshuishouden: je verhuist alleen
  • Tweepersoonshuishouden: je verhuist samen met 1 huisgenoot, bijv. je partner of 1 kind
  • Meerpersoonshuishouden: je verhuist met 2 of meer huisgenoten


Stap 2: bepaal je inkomen

Stel het fiscaal jaarinkomen van jezelf en je eventuele partner  vast. Dit staat op je inkomensverklaring van de Belastingdienst. Heb je inwonende kinderen? Het vermogen en inkomen dat zij ontvangen, tellen niet mee. Bepaal vervolgens in welke van de 3 prijscategorieën je valt:

  • Minder dan € 22.700 per jaar (huurtoeslaggrens). Wanneer je de OAW leeftijd (66 jaar) of ouder hebt geldt een bedrag van € 22.675 per jaar (huurtoeslaggrens).
  • Minder dan € 30.825 per jaar (huurtoeslaggrens). Wanneer je de OAW leeftijd (66 jaar en 4 maanden op 1 januari 2019) of ouder hebt geldt een bedrag van € 30.825 per jaar (huurtoeslaggrens).
  • Tussen de € 22.700 en € 38.035 per jaar.
  • Meer dan € 38.035 per jaar.


Stap 3: bepaal je huurprijs

Nu je huishoudgrootte en inkomen duidelijk zijn, kun je in het onderstaande schema zien welke huurprijs bij je past. Heb je een inkomen onder de huurtoeslaggrens, dan mag je  alleen verhuizen naar een woning die in deze prijscategorie valt. Met een inkomen boven de huurtoeslaggrens kun je op elke woning reageren.

Klik voor grotere afbeeldingInkomenstoets tijdens intakegesprek

Ben je ingeloot voor een woning? Dan toetsen we je inkomen aan de hand van een inkomensverklaring van de Belastingdienst. Deze kun je gratis opvragen via 0800 – 0543. De inkomensverklaring is een van de documenten die je moet meebrengen naar het intakegesprek.

Huurtoeslag

Let op! Dat je een bepaalde woning mag huren, betekent niet automatisch dat je ook huurtoeslag krijgt. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen wanneer je huurtoeslag krijgt.

Waarom passend toewijzen?

De overheid heeft deze regel ingevoerd om te zorgen dat huishoudens met een laag inkomen niet in te dure woningen terechtkomen. Alle woningcorporaties in Nederland moeten volgens deze regels werken.

terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.