De regio Eindhoven staat voor een grote woonopgave. Om hieraan bij te dragen ontwikkelden de gemeente Eindhoven en Wooninc. het plan voor een woontoren met 93 sociale appartementen: de Gendertoren. Deze nieuwbouwontwikkeling komt op de locatie van het grasveld met speeltuin aan de Maria van Bourgondiëlaan in Eindhoven.
Waarom wordt de Gendertoren gebouwd?
Dit nieuwe woongebouw is een voortzetting van een plan uit 2009, dat door de economische crisis niet uitgevoerd werd. Voor Wooninc. vormt de Gendertoren de afronding van het woonzorggebied Parc Gender. Wooninc. en de gemeente Eindhoven zien dit project als een belangrijke bijdrage aan de gezamenlijke ambitie om meer kwalitatief goede sociale huurwoningen te realiseren. Hiermee wordt niet alleen voorzien in de groeiende vraag naar betaalbare woningen, maar blijft Eindhoven ook een inclusieve stad voor alle bewoners.
Hoe helpt de Gendertoren bij de woningnood?
De behoefte aan meer betaalbare woningen is groot, en dit woongebouw voegt 93 sociale huurwoningen in Eindhoven toe. Dit nieuwe woongebouw draagt ook bij aan de doorstroming van senioren die hun eengezinswoning achterlaten voor een nieuwbouwappartement.
Waarom is voor deze locatie gekozen?
De nieuwe Gendertoren past perfect binnen het bestaande woonzorggebied. De locatie biedt niet alleen woningen, maar ook directe toegang tot een compleet aanbod aan voorzieningen. De nieuwe bewoners kunnen bijvoorbeeld de faciliteiten en voorzieningen in het naastgelegen woonzorggebouw Engelsbergen gebruiken, zoals welzijns- en zorgdiensten en de ontmoetingsruimte waar verschillende activiteiten voor bewoners worden georganiseerd. Deze unieke combinatie van wonen, zorg en welzijn maakt deze plek ideaal voor senioren en sluit volledig aan bij de doelstelling om Eindhoven inclusief en toekomstbestendig te houden.

Waarom is er gekozen voor een woontoren?
Er zijn verschillende opties onderzocht, maar het bestemmingsplan laat alleen de bouw van een ranke, smalle toren toe. Hiermee is de keuze voor deze woontoren logisch en passend. Dit woongebouw vormt een natuurlijke afronding van het Parc Gender en sluit goed aan bij de omgeving.
Hoe ziet de Gendertoren er straks uit?
Het nieuwe woongebouw krijgt 16 woonlagen. Hiermee komt het woongebouw op een totale hoogte van ongeveer 50 meter. In de toren komen naar verwachting 93 sociale huurappartementen. We moeten voldoen aan het bestemmingsplan. Hierbinnen is alleen een smalle woontoren mogelijk, dit houdt het zicht op het park zoveel mogelijk vrij voor omwonenden. Het ontwerp sluit aan op de twee bestaande woongebouwen Maximiliaan I en II. De appartementen zijn daarnaast geschikt voor senioren, met bijvoorbeeld brede doorgangen en voldoende ruimte voor rollators.

Hoe verbinden we Parc Gender met het Genderpark?
De Gendertoren krijgt een zorgvuldige verbinding met de groene omgeving. Ook komt er een doorlopend wandelpad, dat het gebied met het Genderpark verbindt. Hoewel de aanwezige speelvoorzieningen verdwijnen, blijft het schoolplein van de Troubadour met speelvoorzieningen, buiten schooltijden openbaar toegankelijk. Ook zijn er alternatieve speelvoorzieningen in het park.

Welke voorzieningen zijn er voor bewoners en bezoekers?
We maken ruimte voor 32 nieuwe parkeerplaatsen voor auto’s. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor een slagboom voor zowel het huidige als het nieuwe parkeerterrein voor bewoners van Wooninc. Het terrein rondom de toren wordt ingericht met een groene en slimme waterberging, passend bij de gemeentelijke klimaateisen.

Hoe houden we rekening met omwonenden?
Bij het ontwerp is rekening gehouden met omwonenden, ook op het gebied van privacy en lichtinval. De positie van de nieuwe woontoren voorkomt zoveel mogelijk directe inkijk tussen woningen, en de schaduw valt grotendeels over het park om zonlicht voor omwonenden te behouden.
Hoe ziet de planning eruit?
Dit project is onderdeel van de 'versnellingstafel'. Dit is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Eindhoven en de vier Eindhovense woningcorporaties om sneller nieuwe woningen te bouwen, als reactie op het grote tekort aan betaalbare woningen.
Tot april 2025 werken we het definitieve ontwerp verder uit en dienen we aansluitend de bouwaanvraag in. We hopen in het voorjaar 2026 te starten met de voorbereidende bouwwerkzaamheden. Zodra de exacte planning bekend is, delen we deze met u.
Hoe houden we omwonenden op de hoogte?
Via de website en nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang van het project, zoals de planning en het ontwerp van de Gendertoren.