Nieuwbouw Gendertoren: woontoren met 93 appartementen maakt Parc Gender compleet

De regio Eindhoven staat voor een grote woonopgave. Om hieraan bij te dragen ontwikkelden de gemeente Eindhoven en Wooninc. het plan voor een woontoren met 93 sociale appartementen: de Gendertoren. Deze nieuwbouwontwikkeling komt op de locatie van het grasveld met speeltuin aan de Maria van Bourgondiëlaan in Eindhoven.

Waarom wordt de Gendertoren gebouwd?
Dit nieuwe woongebouw is een voortzetting van een plan uit 2009, dat door de economische crisis niet uitgevoerd werd. Voor Wooninc. vormt de Gendertoren de afronding van het woonzorggebied Parc Gender. Wooninc. en de gemeente Eindhoven zien dit project als een belangrijke bijdrage aan de gezamenlijke ambitie om meer kwalitatief goede sociale huurwoningen te realiseren. Hiermee wordt niet alleen voorzien in de groeiende vraag naar betaalbare woningen, maar blijft Eindhoven ook een inclusieve stad voor alle bewoners.

Hoe helpt de Gendertoren bij de woningnood?
De behoefte aan meer betaalbare woningen is groot, en dit woongebouw voegt 93 sociale huurwoningen in Eindhoven toe. Dit nieuwe woongebouw draagt ook bij aan de doorstroming van senioren die hun eengezinswoning achterlaten voor een nieuwbouwappartement.

Waarom is voor deze locatie gekozen?
De nieuwe Gendertoren past perfect binnen het bestaande woonzorggebied. De locatie biedt niet alleen woningen, maar ook directe toegang tot een compleet aanbod aan voorzieningen. De nieuwe bewoners kunnen bijvoorbeeld de faciliteiten en voorzieningen in het naastgelegen woonzorggebouw Engelsbergen gebruiken, zoals welzijns- en zorgdiensten en de ontmoetingsruimte waar verschillende activiteiten voor bewoners worden georganiseerd. Deze unieke combinatie van wonen, zorg en welzijn maakt deze plek ideaal voor senioren en sluit volledig aan bij de doelstelling om Eindhoven inclusief en toekomstbestendig te houden.

Waarom is er gekozen voor een woontoren?
Er zijn verschillende opties onderzocht, maar het bestemmingsplan laat alleen de bouw van een ranke, smalle toren toe. Hiermee is de keuze voor deze woontoren logisch en passend. Dit woongebouw vormt een natuurlijke afronding van het Parc Gender en sluit goed aan bij de omgeving.

Hoe ziet de Gendertoren er straks uit?
Het nieuwe woongebouw krijgt 16 woonlagen. Hiermee komt het woongebouw op een totale hoogte van ongeveer 50 meter. In de toren komen naar verwachting 93 sociale huurappartementen. We moeten voldoen aan het bestemmingsplan. Hierbinnen is alleen een smalle woontoren mogelijk, dit houdt het zicht op het park zoveel mogelijk vrij voor omwonenden. Het ontwerp sluit aan op de twee bestaande woongebouwen Maximiliaan I en II. De appartementen zijn daarnaast geschikt voor senioren, met bijvoorbeeld brede doorgangen en voldoende ruimte voor rollators.

Hoe verbinden we Parc Gender met het Genderpark?
De Gendertoren krijgt een zorgvuldige verbinding met de groene omgeving. Ook komt er een doorlopend wandelpad, dat het gebied met het Genderpark verbindt. Hoewel de aanwezige speelvoorzieningen verdwijnen, blijft het schoolplein van de Troubadour met speelvoorzieningen, buiten schooltijden openbaar toegankelijk. Ook zijn er alternatieve speelvoorzieningen in het park. 

Welke voorzieningen zijn er voor bewoners en bezoekers?
We maken ruimte voor 32 nieuwe parkeerplaatsen voor auto’s. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor een slagboom voor zowel het huidige als het nieuwe parkeerterrein voor bewoners van Wooninc. Het terrein rondom de toren wordt ingericht met een groene en slimme waterberging, passend bij de gemeentelijke klimaateisen.



Hoe houden we rekening met omwonenden?
Bij het ontwerp is rekening gehouden met omwonenden, ook op het gebied van privacy en lichtinval. De positie van de nieuwe woontoren voorkomt zoveel mogelijk directe inkijk tussen woningen, en de schaduw valt grotendeels over het park om zonlicht voor omwonenden te behouden.

Hoe ziet de planning eruit?
Dit project is onderdeel van de 'versnellingstafel'. Dit is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Eindhoven en de vier Eindhovense woningcorporaties om sneller nieuwe woningen te bouwen, als reactie op het grote tekort aan betaalbare woningen.

Tot april 2025 werken we het definitieve ontwerp verder uit en dienen we aansluitend de bouwaanvraag in. We hopen in het voorjaar 2026 te starten met de voorbereidende bouwwerkzaamheden. Zodra de exacte planning bekend is, delen we deze met u.

Hoe houden we omwonenden op de hoogte?
Via de website en nieuwsbrieven houden we u op de hoogte van de voortgang van het project, zoals de planning en het ontwerp van de Gendertoren.

Veel gevraagd over Project Gendertoren

Locatie

Algemeen

  1. Waarom wordt de woontoren hier gebouwd?
    De Gendertoren sluit aan bij het bestaande woonzorggebied Parc Gender en biedt direct toegang tot voorzieningen zoals zorg- en welzijnsdiensten in Engelsbergen. Dit maakt de locatie ideaal voor senioren en draagt bij aan een toekomstbestendige stad.
  2. Van wie is de grond?
    De grond waarop de Gendertoren komt is eigendom van de gemeente Eindhoven. Wooninc. koopt een deel van het terrein om de Gendertoren te realiseren.
  3. Wie komen er wonen?
    De 93 appartementen zijn bedoeld voor senioren. Of een deel ook beschikbaar komt voor andere doelgroepen zijn we nog aan het onderzoeken.
  4. Waarom is de Gendertoren voor senioren?
    Wooninc. heeft als seniorenhuisvester in dit gebied meerdere woongebouwen voor senioren met een zorgbehoefte. Daarom houden we hier rekening mee bij het ontwerpen van de appartementen. De definitieve doelgroep is nog niet vastgesteld.
  5. Kan ik hier komen wonen?
    De exacte procedure voor woningtoewijzing is nog niet vastgesteld. Zodra hier meer over bekend is, delen we dit op wooninc.nl/gendertoren. We verwachten ongeveer een half jaar voor oplevering meer informatie te kunnen geven.
  6. Wat gebeurt er met de druk op zorgfaciliteiten en -voorzieningen?
    We begrijpen de zorgen over extra druk op de zorg en voorzieningen in Engelsbergen. Vitalis kan uitbreiden, en we zijn in gesprek om te bepalen welke uitbreidingen nodig zijn. De Gendertoren bestaat uit zelfstandige woningen en heeft daardoor geen directe impact op de zorgcapaciteit. We verwachten rondom de oplevering meer duidelijkheid te hebben.
  7. Wordt het niet te druk in het restaurant of bij de activiteiten in Engelsbergen?
    Drukte wordt persoonlijk ervaren, en we begrijpen deze zorg. Vitalis kan uitbreiden, en we zijn in gesprek om te bepalen welke uitbreidingen nodig zijn. Zo zorgen we ervoor dat zowel nieuwe als huidige bewoners zich prettig blijven voelen in het restaurant en de woonomgeving. We verwachten rondom de oplevering meer duidelijkheid te hebben.
  8. Mag ik als bewoner van Parc Gender met voorrang verhuizen naar de Gendertoren?
    Dat hangt af van het toewijzingsbeleid. Op dit moment kunnen we daar nog geen toezegging over doen. Wooninc. en Vitalis zijn hierover in overleg.
  9. Waarom is deze plek gekozen voor de Gendertoren en niet anders gepositioneerd?De plek is zorgvuldig bepaald vanwege de nabijheid van woon- en zorgvoorzieningen zoals De Hagen en Engelsbergen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat het zicht op het park behouden blijft voor omwonenden en houdt rekening met privacy en lichtinval voor omwonenden.
  10. Moeten bewoners van de Gendertoren een zorgservice-abonnement afsluiten of betalen voor voorzieningen?
    Dat is nog niet bepaald. De appartementen zijn zelfstandig, maar Wooninc. en Vitalis zijn hierover in gesprek. Voordat de woningen worden toegewezen, is hier meer duidelijkheid over.
  11. Heeft het veranderde uitzicht invloed op de huurprijs?
    Nee, de huurprijs is niet afhankelijk van het uitzicht.
  12. Wanneer start de inschrijving?
    De exacte toewijzingsprocedure is nog niet vastgesteld. Zodra hier meer over bekend is, delen we dit op wooninc.nl/gendertoren. We verwachten ongeveer een half jaar voor oplevering meer duidelijkheid te hebben. We raden u aan om zich alvast in te schrijven als woningzoekende op Wooniezie.
  13. Tellen de jaren dat ik bij Wooninc. woon mee bij de inschrijving?
    Nee, eerdere woonjaren bij Wooninc. geven geen voorrang bij de inschrijving.
  14. Komen er ook koopwoningen?
    Nee, er komen geen koopwoningen in de Gendertoren.
  15. Wat is de huurprijs?
    Alle woningen vallen binnen de sociale huur. De exacte huurprijzen worden bekend zodra de woningen in de verhuur gaan en op Wooniezie worden aangeboden.
  16. Hoe verloopt de toewijzing?
    Wooninc. wijst woningen toe via Wooniezie. Dit gebeurt op basis van inschrijfduur of loting. Zorg ervoor dat u ingeschreven staat als woningzoekende en dat uw gegevens kloppen.

Ontwerp gebouw

Algemeen

  1. Waarom wordt het gebouw 50 meter hoog?
    Dit is vastgelegd in het omgevingsplan en sluit aan bij de ruimtelijke visie voor dit gebied. Hierbinnen is alleen een smalle woontoren mogelijk, dit houdt het zicht op het park zoveel mogelijk vrij voor omwonenden.
  2. Hoeveel kamers hebben de appartementen?
    Er komt een mix van tweekamer- en driekamerappartementen. Het definitieve aantal maken we bekend vóór de start van de bouw.
  3. Hoe groot worden de nieuwe woningen en balkons?
    De 3-kamerappartementen worden circa 72 m², en de 2-kamerappartementen circa 54 m². De balkons zijn ongeveer 6 m².
  4. Steken de balkons uit en is er rekening gehouden met de wind?
    Ja, de balkons steken uit. Er is een windonderzoek gedaan en waar nodig worden extra maatregelen genomen.
  5. Waarom worden de balkons van glas?
    De keuze voor glazen balkons sluit aan bij de uitstraling van Maximiliaan 1 en 2 en draagt bij aan het slanke ontwerp van de toren. Dichte balkons zouden het gebouw zwaarder maken en passen niet in de architectuur.
  6. Hoe ziet de indeling van de appartementen eruit?
    Tijdens het volgende inloopmoment delen we de plattegronden.
  7. Komen er bergingen in de kelder of op een andere verdieping van de nieuwe toren?
    Op basis van de wensen uit de bewonersbijeenkomsten in februari onderzoeken we of er individuele bergingen of een gezamenlijke berging komt. Op de begane grond komt in ieder geval een scootmobielstalling. Tijdens het volgende inloopmoment geven we hier meer duidelijkheid over.
  8. Zal ik vanuit mijn woning inkijk hebben op de Gendertoren? Of hebben de bewoners van de Gendertoren inkijk bij mij?
    Bij het ontwerp is rekening gehouden met privacy en uitzicht. De toren is iets gedraaid ten opzichte van de omgeving, en de afstand tussen de gebouwen is 30 tot 35 meter.
  9. Krijg ik straks nog wel zon binnen?
    De Gendertoren is zo geplaatst dat de schaduw voornamelijk over het park valt. Alleen in enkele weken van de zomer kan de schaduw tijdens de avondzon tot Maximiliaan II reiken. Het ontwerp voldoet aan het bezonningsbeleid van de gemeente.
  10. Welke voorzieningen komen er in de Gendertoren?
    Er komt een huiskamer exclusief voor bewoners. Er is geen openbare ontmoetingsruimte.
  11. Komt er een onderdoorgang naar Engelsbergen?
    Nee, de Gendertoren wordt een zelfstandig woongebouw. Een onderdoorgang is daarom niet nodig.
  12. Waarom komt de ingang van de Gendertoren aan deze kant?
    De Gendertoren wordt onderdeel van Parc Gender en sluit zo logisch aan op de bestaande infrastructuur en voorzieningen. Een ingang aan de andere zijde zou een nieuwe toegangsweg vereisen, wat niet past binnen de ruimtelijke plannen.
  13. Wie heeft het ontwerp bepaald?
    Het ontwerp is gemaakt door Pauwert Architectuur in opdracht van Wooninc., in samenwerking met de gemeente Eindhoven en gebaseerd op het bestaande omgevingsplan.
  14. Hoe wordt de Gendertoren duurzaam gebouwd?
    De Gendertoren krijgt een compact ontwerp om energieverlies te beperken en de impact op het park te minimaliseren. Het gebouw wordt gasloos en krijgt een collectieve warmtepomp voor verwarming en koeling. Op het dak komen zonnepanelen en een natuurdak dat bijdraagt aan biodiversiteit en waterbuffering. In de gevel worden nestkasten geplaatst voor vogels en vleermuizen. Daarnaast wordt het terrein zo ingericht dat regenwater goed kan wegzakken.
  15. Zijn er windproeven gedaan?
    Ja, er zijn windproeven uitgevoerd, specifiek gericht op de toren zelf.

Omgeving en groen

Algemeen

  1. Hoe wordt de verbinding met het Genderpark gemaakt?
    Er komt een doorlopend pad dat Parc Gender verbindt met het park. We onderzoeken maatregelen om te voorkomen dat fietsers er gebruik van maken.
  2. Wat gebeurt er met het groen?
    Het terrein rondom de Gendertoren krijgt een groene inrichting met een slimme waterberging, passend bij de klimaateisen van de gemeente. Het ontwerp van de buitenruimte wordt verder uitgewerkt in samenwerking met de gemeente.
    Waar mogelijk sluit de inrichting aan op het park. Parkeren wordt zoveel mogelijk uit het zicht gehouden door hoogteverschillen met beplanting aan te brengen. Daarnaast kijken we naar compensatie voor het verlies aan groen. Zodra hier meer over bekend is, delen we deze informatie.
  3. Waarom komt er geen gemeenschappelijke tuin?
    Er komt een gemeenschappelijke binnenruimte, maar geen gezamenlijke tuin. Wooninc. heeft ervoor gekozen om geen extra gemeenschappelijke buitenruimte toe te voegen. Het huidige groene hof blijft behouden en wordt versterkt als ontmoetingsplek.
  4. Wat gebeurt er met de bomen?
    We onderzoeken welke bomen kunnen blijven staan en welke eventueel vervangen moeten worden. Dit gebeurt in overleg met Trefpunt Groen. Tijdens het volgende inloopmoment geven we hier meer duidelijkheid over.
  5. Wat gebeurt er met de speeltuin?
    De speelvoorzieningen verdwijnen, maar het schoolplein van De Troubadour blijft buiten schooltijden toegankelijk. Tijdens de volgende bijeenkomst vragen we omwonenden naar een geschikte nieuwe locatie voor de speeltoestellen. De gemeente neemt deze voorkeur mee in de besluitvorming.
  6. Waar kunnen de kinderen van de basisschool spelen?
    Volgens de directeur van Basisschool De Troubadour is er voldoende ruimte op het schoolplein voor de kinderen. De speeltuin was een extra voorziening, maar niet noodzakelijk.
  7. Wordt het Genderpark ook aangepakt?
    De herontwikkeling van het Genderpark is een apart traject en staat los van de Gendertoren. Stichting Vrienden van het Genderpark heeft een visie opgesteld en is in gesprek met de gemeente over mogelijke verbeteringen. Er wordt gezocht naar samenwerkingen om het park aan te pakken.

Mobiliteit

Algemeen

  1. Kan ik op het nieuwe wandelpad met mijn rollator?
    Ja, het wandelpad wordt toegankelijk voor mindervaliden. Het type verharding wordt nog bepaald.
  2. Hoe wordt voorkomen dat er gefietst wordt op het wandelpad?
    Samen met de gemeente Eindhoven en een civieltechnisch bureau kijken we naar de inrichting van het terrein om ervoor te zorgen dat het pad veilig blijft en niet als fietspad wordt gebruikt. Zodra hier meer over bekend is delen we dit op wooninc.nl/gendertoren.
  3. Waar kunnen fietsen worden geparkeerd?
    We onderzoeken nog de mogelijkheden voor ondergrondse fietsenstalling, mede vanwege de wens voor bergingen. Voor bezoekers komen er fietsnietjes bij de entree. Tijdens het volgende inloopmoment geven we hier meer duidelijkheid over.
  4. Zijn er voldoende parkeerplaatsen?
    Er komen 32 nieuwe parkeerplaatsen. De gemeente Eindhoven hanteert een maximale parkeernorm, vooral in gebieden met goede OV-verbindingen. Dit plan voldoet aan die norm. Er kunnen geen extra parkeerplekken worden gerealiseerd, omdat de grond eigendom is van de gemeente.
  5. Kan er niet geparkeerd worden achter Maximiliaan 1 met een aansluiting op het fietspad?
    Nee, het parkeren en het entreegebied worden gecentreerd rondom de bestaande binnenplaats. Zo blijft zoveel mogelijk van het park open en groen.
  6. Voor wie zijn de parkeerplaatsen?
    De definitieve toewijzing van de parkeerplaatsen is nog in onderzoek. Zodra hierover meer duidelijkheid is, delen we deze informatie op de website wooninc.nl/gendertoren.
  7. Waar parkeren medewerkers van Vitalis of Wooninc.?
    Dit wordt nog afgestemd. Zodra hierover meer duidelijkheid is, delen we deze informatie op de website wooninc.nl/gendertoren.
  8. Komt er een slagboom bij de parkeerplaatsen?
    We onderzoeken de mogelijkheden om een slagboom te plaatsen bij zowel het bestaande als het nieuwe parkeerterrein. Zodra hierover meer duidelijkheid is, delen we deze informatie op de website wooninc.nl/gendertoren.
  9. Krijgt het nieuwe weggedeelte één- of tweerichtingsverkeer?
    Het wordt éénrichtingsverkeer. Auto’s rijden vanaf de zuidkant het terrein op, volgen de lus langs de parkeerplaatsen en verlaten het terrein via dezelfde inrit.
  10. Is de parkeerlus noodzakelijk?
    Ja, en lus is nodig voor de bereikbaarheid van hulpdiensten en de afvalophaaldienst (Cure) om de ondergrondse containers te kunnen legen.
  11. Hoe wordt rekening gehouden met veiligheid?
    Bij de verdere uitwerking van het plan wordt rekening gehouden met verkeersveiligheid en sociale veiligheid. Het woongebouw en de omgeving voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen en Woonkeur. Daarnaast draagt het ontwerp met zicht vanuit alle zijden bij aan een veilige woonomgeving.
  12. Krijgen nieuwe bewoners ook een parkeervergunning?
    Nee, nieuwe bewoners van de Gendertoren komen niet in aanmerking voor een parkeervergunning. Volgens de parkeernota van de gemeente worden nieuwbouwplannen op de Adressenlijst Uitsluiting Parkeervergunningen (AUP-lijst) geplaatst. Omdat betaald parkeren al is ingevoerd voordat de Gendertoren wordt opgeleverd, geldt deze regeling ook voor de nieuwe bewoners.
  13. Kan er een ondergrondse parkeergarage komen?
    Nee, dit is geen realistische oplossing. Door de smalle vorm van de toren zouden er maar weinig parkeerplaatsen kunnen worden gerealiseerd, terwijl de kosten hoog zijn. Daarnaast is de kelder nodig voor fietsparkeren en bergingen.

Planning en proces

Algemeen

  1. Waarom wordt er nu pas gecommuniceerd?
    Dit nieuwe woongebouw is een voortzetting van een plan uit 2009, dat destijds door de economische crisis niet is uitgevoerd. In de afgelopen jaren is de financiële haalbaarheid opnieuw onderzocht. Nu er een uitvoerbaar plan ligt, wordt de communicatie weer opgepakt.
  2. Waarom kan ik niet meer meedenken?
    In een eerder participatieproces hebben omwonenden en belanghebbenden al kunnen meedenken over de ontwikkeling. De Gendertoren is onderdeel van de Versnellingstafel Wonen, een traject dat woningbouw in Eindhoven versnelt. Hierdoor worden de plannen binnen bestaande kaders en via een efficiënte besluitvorming uitgevoerd.

    Ook in 2009 waren er inspraakmomenten als onderdeel van de planologische procedures. Veel keuzes, zoals de locatie en het type woningen, zijn toen al vastgelegd.

    Hoewel meedenken over het ontwerp niet meer mogelijk is, leren we door uw vragen en zorgen welke praktische aandachtspunten er zijn. Dit helpt ons om het plan verder aan te scherpen en de communicatie te verbeteren. Daarnaast betrekken we de buurt straks bij praktische zaken bij de realisatie van de Gendertoren zoals het inrichten van het bouwverkeer of het verplaatsen van de speeltuin.
  3. Kan ik bezwaar maken?
    Tijdens de periode september-oktober 2025 kunt u een zienswijze indienen wanneer de omgevingsvergunning en het omgevingsplan ter inzage liggen. Tegen het omgevingsplan kunt u geen bezwaar meer maken, omdat dit al is vastgesteld. Wel kunt u een zienswijze indienen op de omgevingsplanwijziging als deze ter inzage ligt.
  4. Wat gebeurt er ná de zienswijze-periode?
    De ingediende zienswijzen worden meegenomen in de besluitvorming. Daarna volgt medio november 2025 het tweede collegebesluit.
  5. Kan ik het plan van 2009 inzien?
    Het huidige plan bouwt voort op het plan uit 2009. Het omgevingsplan is openbaar en te bekijken via omgevingsloket.nl. Het eerdere plan wordt niet opnieuw besproken, omdat de huidige ontwikkeling binnen de vastgestelde kaders valt.

 
 

Bouw

Algemeen

  1. Hoe lang duurt de bouw?
    De realisatie van de Gendertoren duurt naar verwachting 100 weken.
    Waarom is het bouwdossier nog niet beschikbaar?
    Het bouwdossier wordt openbaar bij de vergunningsaanvraag of -verlening.
  2. Waar gaat het bouwverkeer rijden en parkeren?
    De exacte route en parkeerplekken wordt nog bepaald in overleg met omwonenden en de aannemer. Zodra hier meer over bekend is, informeren we de betrokkenen.
    Welke maatregelen worden genomen om de bouwoverlast te beperken?
    De exacte maatregelen worden nog uitgewerkt, maar we doen ons best om de overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken. Zodra hier meer over bekend is, informeren we omwonenden.
  3. Zijn er geluidsvoorspellingen berekend?
    Nog niet voor de bouw. Er is wel een kleine studie gedaan naar het huidige geluid van de school.
  4. Zijn er bodemonderzoeken beschikbaar?
    Bodemonderzoeken worden uitgevoerd om veilig te kunnen bouwen. Deze rapporten worden niet standaard gedeeld.
  5. Wat voor fundering heeft de Gendertoren? Wat betekent dit voor de overlast tijdens de bouw? Komt er een rondleiding tijdens de bouw? Hoe zit het met saneren? Kan de bouwkraan aan de kant van het park? En alle andere overige vragen rondom de bouw.
    Omdat het plan nog niet definitief is ingediend, is er nog geen aannemer aangesteld. Dit betekent dat de plannen voor de bouw nog niet vastliggen. Zodra de aannemer bekend is, kunnen we alle vragen rondom de bouw beantwoorden, zoals over de fundering, mogelijke overlast, sanering en de plaatsing van de bouwkraan.

    We nemen alle vragen en zorgen mee in de samenwerking en delen nieuwe informatie op wooninc.nl/gendertoren.
  6. Mag er op de huidige grond gebouwd worden?
    Ja, de locatie heeft een maatschappelijke bestemming, maar nog geen vastgesteld bouwvlak. Daarom wordt de bestemming gewijzigd naar wonen, zodat de bouw mogelijk wordt.