Bijzondere bewoners Brabantia ontvangen sleutel

26-06-2015

“Eindelijk op mezelf. Ik zie mezelf hier al helemaal zitten op mijn balkon in de zon”, vertelt Martijn glunderend. Ze hebben er ook lang op moeten wachten. De jongeren – allen met een lichte beperking – gaan zelfstandig wonen met begeleiding op het voormalige Brabantiaterrein. Vandaag kregen zij de sleutel.

Caspar heeft vannacht maar 3 uurtjes geslapen. “Ik vind het echt zo spannend!” En dat terwijl hij al langere tijd bij Brabantia komt. Als vrijwilliger bereidt hij 2 keer in de week een lunch voor bewoners en buurtbewoners in de ontmoetingsruimte van het naastgelegen Wooninc.Plus Brabantia. Voordat hij vanochtend zijn nieuwe woning binnenstapte, werd hij al begroet door verschillende bewoners. Vanaf nu zijn ze buren.

Koken is zijn passie. Dat zie je ook terug in de inrichting van zijn woning, waar we een enthousiaste rondleiding krijgen. “Hier komt mijn nieuwe hoekbank te staan. En daar komt de eetbar. Terwijl ik lekker sta te koken kunnen vrienden dan alvast bij mij komen zitten en een drankje doen. Heerlijk toch?” Caspar zal straks ook regelmatig te vinden zijn in de gezamenlijke ontmoetingsruimte. Daar komt ook een keuken waar de jongeren een paar keer per week gezamenlijk kunnen eten. “Een keuken mét kookeiland. Geweldig. Daar verheug ik me nu al op.”

Begeleid zelfstandig wonen

Vijf jongeren, waaronder Caspar, wonen nu al onder begeleiding in een woongroep in de Rooise Hoeve in Waalre. Zij hebben daar gezamenlijke voorzieningen en alleen een eigen slaapkamer. Hier in Brabantia hebben ze voor het eerst een eigen appartement met eigen keuken, badkamer en toilet. De andere jongeren wonen op dit moment nog thuis. Is het voor hen extra spannend om zelfstandig te gaan wonen? Martijn blijft er relaxed onder. “Spannend? Nee hoor. Ik ga ervan uit dat alles goed komt. En ik heb al geoefend toen mijn ouders op vakantie waren. En dat ging hartstikke goed.”

Samen lopen we door zijn woning. Over zijn inrichting heeft hij al heel goed nagedacht. “Ik houd van klassiek modern. En de slaapkamer wordt bloesemgeel.” Zijn moeder heeft vandaag een beetje een dubbel gevoel. "Voor hem ben ik heel blij. Maar ik heb nog 2 zoons die al het huis uit zijn, dus Martijn is de laatste die vertrekt. Dat wordt wennen. Ik denk dat de poes heel veel extra aandacht gaat krijgen,” zegt ze lachend.

Wooninitiatief Waalre

De nieuwbouw is een kleinschalig project van Wooninitiatief Waalre (WIW). Een initiatief van een groep ouders uit Waalre. Zij zetten zich met ondersteuning van MEE Zuidoost Brabant in om hun kind (jong volwassene) met een licht verstandelijke beperking of een vorm van autisme onder begeleiding zelfstandig te laten wonen. De jongeren krijgen ondersteuning door onder andere Amarant. Wij onderstuenen dit bijzondere initiatief natuurlijk graag.

Er is op het moment nog 1 appartement beschikbaar. Heb je interesse of ken je wellicht iemand met interesse? Neem dan contact op met WIW via stichtingwiw@gmail.com.

Vind je koopwoning!

Zoek in het online Wooninc. woningaanbod van nieuwbouw en Goedkopen van Wooninc.

Goedkopen van Wooninc.
nieuwbouw
Woningaanbod nieuws
Wooninc. presteert maatschappelijk goed Huurdersbijeenkomst duurzaamheid Volop te beleven in D'n Toversnest Huurverhoging 2019 Nieuwe huurders nemen intrek in De Hille fase 2
terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.