De Ploeg als 'doe-en-denk'-school

02-11-2011

Eindhovens Dagblad 2 november 2011

door Dolf van Aert

SintLucas wil leerlingen in De Ploeg onderbrengen die, om wat voor reden dan ook, niet in het regulier of speciaal onderwijs passen. „We zitten nog in de beginfase, maar de plannen zijn er”, aldus Tibosch.

De Eindhovense woningcorporatieWooninc. heeft grootse plannen met de voormalige weverij.Zo moeten er onder meer cultureel centrum De Kattendans, de bibliotheek en de muziekschool komen. Wooninc zou er ook graag een school in zien. SintLucas is nu aan het kijken of zij tussen al die plannen een ambachtschool kan realiseren.

„Het is de bedoeling dat daar jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar terecht kunnen”, legt Tibosch uit. Hij wil in Bergeijk gaan werken in ateliers. „Niet met iemand die voor de klas staat en de leerlingen wat uitlegt. Er moet écht samengewerkt gaan worden. Bij deze doelgroep willen we zo via ‘doen’ het ‘denken’ stimuleren.”
Hij ziet binnen het plan een belangrijke rol weggelegd voor oudere, ervaren docenten. „Mensen waar de jongeren zich aan kunnen optrekken.” Ook vele wisselingen in het reguliere onderwijs zouden voor verwarring en onrust bij de doelgroep kunnen zorgen. „ Zij zijn gebaat bij continuïteit. Niet tien docenten per week, maar slechts een paar.” Er wordt ook gekeken of er bij De Ploeg behoefte is aan studentenhuisvesting. Volgens de plannen vanWooninc kan dat gebouw, dat aan de oostzijde van De Ploeg zou moeten verrijzen, mogelijk in het weekeinde dienst doen als hotel. Dat zou wellicht nodig zijn om de zaak rendabel te maken.

Het stoort Tibosch dat hij nu ieder talent verloren ziet gaan. „We moeten jaarlijks een groep zeer creatieve studenten weigeren of in de loop van de opleiding wegsturen die niet tot de volle wasdom komen in een systeem waarbij ze binnen vier jaar een diploma moeten halen”, vertelt Tibosch. „Dat is niet alleen jammer voor, vanzelfsprekend, de leerling, maar ook voor ons.” Hij benadrukt dat het niet gaat om jongeren met een beperking.

De Ploeg is een optie omdat de overige activiteiten aanvullend kunnen zijn aan de opleiding. „De theaterzaal van De Kattendans zou als stageplek kunnen dienen. Leerlingen kunnen dan posters of decorstukken maken die daar zouden kunnen worden gebruikt”, stel Tibosch zich voor.

De komende maanden moeten de plannen verder vorm krijgen. Ook de Bergeijkse politiek moet zich nog over het idee vanWooninc gaan buigen. Rond De Ploeg zouden ook nog tientallen woningen moeten worden gebouwd, waaronder villa’s en zorgappartementen voor ouderen.

Lees ook de andere artikelen die in de media zijn verschijnen over ontwikkelingen in De Ploeg

Vind je koopwoning!

Zoek in het online Wooninc. woningaanbod van nieuwbouw en Goedkopen van Wooninc.

Goedkopen van Wooninc.
nieuwbouw
Woningaanbod nieuws
Wooninc. presteert maatschappelijk goed Huurdersbijeenkomst duurzaamheid Volop te beleven in D'n Toversnest Huurverhoging 2019 Nieuwe huurders nemen intrek in De Hille fase 2
terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.