De Ploeg wordt hart van Bergeijk

26-10-2011

Eindhovens Dagblad 26 oktober 2011

door Bart-Jan van Rooij

BERGEIJK – Het bekendste gebouw van Bergeijk krijgt een nieuwe bestemming. De Eindhovense woningcorporatie Wooninc., sinds 2007 eigenaar van de voormalige weverij, wil er theater De Kattendans, de bibliotheek, de muziekschool, een grand café en een vakopleiding in vestigen. Om het project financieel mogelijk te maken, komen er in het bos en park rond De Ploeg zo’n tachtig nieuwe woningen. Het gaat onder meer om villa’s, seniorenappartementen en een hotel.

Door een deel van het bos op te offeren aan woningbouw hoopt de woningcorporatie bovendien het betrekkelijk afgelegen complex bij het centrum te betrekken. Om dat te bereiken moeten er in het huidige gebouw van De Kattendans een of twee supermarkten worden gevestigd en daarboven seniorenwoningen. Door het achtergelegen bos ‘uit te dunnen’ moet De Ploeg toegankelijker worden.

Zowel de oude weverij, die in 2007 werd gesloten, als het omliggende Mien Ruys- park en bos gaat flink op de schop voor de realisatie van het plan. Zo wacht De Ploeg, een gebouw van de hand van de wereldberoemde architect en ontwerper Gerrit Rietveld en bovendien een Rijksmonument, een flinke verbouwing. Om de theaterzaal van De Kattendans te kunnen herbergen, wordt het dak op een deel van het gebouw verhoogd. Daarmee zal het voor De Ploeg typerende zijaanzicht door gebogen zaagdaken ingrijpend veranderen. Ook moet er binnen een grote zitkuil worden gecreëerd om genoeg zitplaatsen te hebben. Naast de culturele instellingen wordt ook gekeken of een school mogelijk een deel van het pand kan gaan gebruiken. Daarvoor is mbo-vakcollege Sint Lucas in Boxtel in beeld. Ook voor een hotel wordt een exploitant gezocht. Om het plan te financieren zouden in het bos direct naast het complex zo’n dertig woningen moeten worden gebouwd. In het Mien Ruys-park zelf is plek voor acht luxe villa’s en twintig appartementen voor ouderen.

Het project zou op zijn vroegst in 2016 gereed kunnen zijn, zei de Bergeijkse burgemeester Driek van de Vondervoort, die gisteren de plannen van Wooninc. in ontvangst nam. Hij noemde de plannen ‘ambitieus’. „Dat De Ploeg behouden blijft, is positief. De levendigheid is een mooi punt.” Wel liet hij nog weten meer details van Wooninc te willen horen.

De politiek moet nog een besluit nemen over de visie van Wooninc. De woningcorporatie zoekt al sinds 2007 naar een goede invulling voor De Ploeg waar nu exposities in worden gehouden.

 

Vind je koopwoning!

Zoek in het online Wooninc. woningaanbod van nieuwbouw en Goedkopen van Wooninc.

Goedkopen van Wooninc.
nieuwbouw
Woningaanbod nieuws
Volop te beleven in D'n Toversnest Huurverhoging 2019 Nieuwe huurders nemen intrek in De Hille fase 2 Plasticvrije woongebouwen Wooninc. eigenaar van alle woningen Antonius
terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.