SintLucas wil vakschool in Bergeijk

27-10-2011

Brabants Dagblad 27 oktober 2011

Door Dolf van Aert

SintLucas onderzoekt of het op termijn een dependance kan gaan openen in Rijksmonument De Ploeg in Bergeijk. Dat laat directeur Walther Tibosch van het mbo-vakcollege in Boxtel weten. De school zou bedoeld zijn voor leerlingen die, om wat voor reden dan ook, niet in het regulier of speciaal onderwijs passen. “We zitten nog in de beginfase, maar de plannen zijn er”, aldus Tibosch.

De Eindhovense woningcorporatie Wooninc. heeft grootse plannen met de voormalige weverij. Zo moeten er onder meer een theater, bibliotheek en muziekschool komen. Sint Lucas is nu aan het kijken of zij tussen al die plannen een ambachtschool kunnen realiseren. “Het is de bedoeling dat daar jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar terecht kunnen”, legt Tibosch uit. Hij wil in Bergeijk gaan werken in ateliers. “Niet met iemand die voor de klas staat en de leerlingen wat uitlegt. Er moet écht samengewerkt gaan worden. Bij deze doelgroep willen we zo via ‘doen’ het ‘denken’ stimuleren.” Hij ziet binnen het plan een belangrijke rol weggelegd voor oudere, ervaren docenten. “Mensen waar de jongeren zich aan kunnen optrekken.” Ook vele wisselingen in het reguliere onderwijs zouden voor verwarring en onrust bij de doelgroep kunnen zorgen. “Zij zijn gebaat bij continuïteit. Niet tien docenten per week, maar slechts een paar.”Er wordt ook gekeken of er bij De Ploeg behoefte is aan studentenhuisvesting.

Het stoort Tibosch dat hij nu ieder talent verloren ziet gaan. “We moeten jaarlijks een groep zeer creatieve studenten weigeren of in de loop van de opleiding wegsturen die niet tot de volle wasdom komen in een systeem waarbij ze binnen vier jaar een diploma moeten halen”, vertelt Tibosch. “Dat is niet alleen jammer voor, vanzelfsprekend, de leerling, maar ook voor ons.”Hij benadrukt dat het niet gaat om jongeren met een beperking.
De Ploeg is een optie omdat de overige activiteiten aanvullend kunnen zijn aan de opleiding. “Het theater zou als stageplek kunnen dienen. Leerlingen kunnen dan posters of decorstukken maken”, stel Tibosch zich voor.  
 

Vind je koopwoning!

Zoek in het online Wooninc. woningaanbod van nieuwbouw en Goedkopen van Wooninc.

Goedkopen van Wooninc.
nieuwbouw
Woningaanbod nieuws
Huurverhoging 2019 Nieuwe huurders nemen intrek in De Hille fase 2 Plasticvrije woongebouwen Wooninc. eigenaar van alle woningen Antonius Nieuw lid gezocht voor urgentiecommissie
terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.