Verkoop De Ploeg toch nabij

29-06-2015

Nieuwe afspraken maken afgeketste verkoop van de oude weverij in Bergeijk toch mogelijk.

Het Bergeijkse rijksmonument De Ploeg wordt waarschijnlijk toch verkocht. Museuminrichter Bruns wil er uiterlijk in 2017 naartoe verhuizen. Het bedrijf haakte in mei nog af als koper, omdat haar huidige pand niet verkocht was. Die verkoop was voor eigenaar Jan Burgmans een eis. Nu rest nog één hobbel: de provincie moet met de plannen instemmen.

Nieuwe afspraken met woningcorporatie Wooninc, nu nog eigenaar van De Ploeg, trokken Burgmans over de streep. Hij wil zijn pand aan de Stökskesweg in Bergeijk nu uiterlijk eind 2016 kwijt zijn. Lukt dat niet, dan neemt hij toch het risico. Later dit jaar start hij al met de restauratie van de door Gerrit Rietveld ontworpen weverij. Die staat al jaren leeg en heeft dringend onderhoud nodig. Wat hij voor De Ploeg betaalt, wil de beoogde eigenaar niet kwijt. Wel dat het niet gaat om een symbolisch bedrag. Essentieel is dat ook de provincie in de buidel tast. Provinciale Staten moet daarvoor instemmen met een bijdrage uit het zogeheten ‘programma erfgoedcomplexen’. Dat besluit valt pas na de zomer. In het potje zit zo’n zestig miljoen euro, bedoeld om leegstaande kloosters, kastelen, kazernes, forten en fabrieken te herontwikkelen.

Bruns, dat musea inricht en grote reclame-objecten maakt, wil in De Ploeg niet alleen zijn bedrijf voortzetten. Er moet ook een bezoekerscentrum komen met Rietveld en tuinarchitecte Mien Ruys als thema. Ook het twaalf hectare grote park er omheen moet daarbij aansluiten. Het bedrijf maakt speciaal hiervoor een aantal objecten en informatiebordjes. „Zo laten we zien wat we kunnen en is er ook de link met het gebouw en met Bergeijk”, zegt Burgmans. Het centrum zal alleen op werkdagen open zijn.

Hij verwacht dat de restauratie ongeveer een jaar duurt. „We beginnen met de buitenkant. Het saneren van asbest wordt een forse klus.” Hoewel hij voor zijn huidige pand nog geen koper op het oog heeft, vertrouwt Burgmans op een goede afloop. In 2016 wil hij De Ploeg al in gebruik nemen als tweede vestiging voor zijn succesvolle bedrijf.

Voor Wooninc, sinds 2007 eigenaar van De Ploeg, komt met de beoogde verkoop een einde aan veel getob met het pand.

Bron: Eindhovens Dagblad, 27 juni 2015

Vind je koopwoning!

Zoek in het online Wooninc. woningaanbod van nieuwbouw en Goedkopen van Wooninc.

Goedkopen van Wooninc.
nieuwbouw
Woningaanbod nieuws
Wooninc. presteert maatschappelijk goed Huurdersbijeenkomst duurzaamheid Volop te beleven in D'n Toversnest Huurverhoging 2019 Nieuwe huurders nemen intrek in De Hille fase 2
terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.