Woningen basis plan De Ploeg

27-10-2011
Woningen basis plan De Ploeg

Eindhovens Dagblad 27 oktober 2011

door Bart-Jan van Rooij

BERGEIJK – Tientallen woningen en appartementen. Die zijn nodig om de plannen van woningcorporatie Wooninc met voormalige weverij De Ploeg mogelijk te maken. Daarin wordt onder meer theater De Kattendans ondergebracht. De plannen worden gepresenteerd op het moment dat de woningmarkt flink in het slop zit. Het Bergeijkse college wil van Wooninc inzicht in de financiële onderbouwing van het plan.

Het gevaar bestaat dat het voorstel van Wooninc - sinds 2007 eigenaar van het door Gerrit Rietveld ontworpen fabriekspand - het eigen woningbouwprogramma van de gemeente dwarsboomt. Verschillende bouwprojecten in Bergeijk en Luyksgestel hebben door de crisis op de huizenmarkt jaren vertraging opgelopen. Ook worden minder huizen gebouwd dan aanvankelijk is bedacht. Voor Bergeijk is grondverkoop een belangrijke bron van inkomsten. Met de verkoop van het nabijgelegen woonbos, wordt bijvoorbeeld het centrumplan gerealiseerd. Toch staat de gemeente positief tegenover de plannen. Burgemeester Driek van de Vondervoort: „De realisatie gaat nog tot zeker 2016 duren. Dan moet er voldoende tijd zijn om onze eigen programma’s af te ronden.” Bergeijk heeft eerder aangegeven niet te willen meebetalen aan het plan maar er wel mee in te stemmen dat verleende subsidies aan bijvoorbeeld de muziekschool en de bieb worden ingezet.

In het bos en park rond De Ploeg komen verder onder meer dertig vrijstaande woningen en acht luxe villa’s. Volgens Arie van Rangelrooy van de Eindhovense architect |en|en wordt het park ‘mooi vrij gehouden’ in het plan van het door Wooninc in de arm genomen bureau IAA uit Enschede in samenwerking met buro Mien Ruys Tuinen. „Het gebied is gelukkig niet helemaal volgebouwd met villa’s. Voor zover ik het nu kan beoordelen is dit met respect voor het park tot stand gekomen.” Van Rangelrooy groeide op in Bergeijk en is Rietveld-kenner. Hij noemt de plannen na bestudering van de landschapsvisie en de dwarsdoorsnede van De Ploeg ‘ambitieus’. „Ik heb niet het idee dan ze zich er met een jantje-van-leiden van afmaken.” Om vestiging van De Kattendans mogelijk te maken, moet het dak voor een deel worden verhoogd: er komt als het ware een ‘dakkapel’ op het huidige dak. „ De aanpassing lijkt op het eerste gezicht in elk geval met respect voor de uitgangspunten van Rietveld te zijn bedacht. Toch is er voldoende contrast met het bestaande gebouw. Duidelijk iets anders dan Rietveld dus.”

Desalniettemin ziet Van Rangelrooy liever dat een bedrijf zich in De Ploeg zou vestigen. Dan zou de oorspronkelijke bestemming behouden blijven. „Een woningbouwvereniging wil woningen bouwen en zit er niet belangeloos in. Bovendien willen ze van het pand af. En dat is lastig in deze tijd waarin bedrijven niet willen investeren. Eigenlijk moet je de tijd nemen om voor zo’n object goede gebruikers te zoeken.” Inmiddels is Wooninc al vier jaar bezig met het vinden van een invulling voor De Ploeg. Met het plan wil de woningcorporatie bovendien het gebied bij het centrum betrekken, op de huidige locatie van De Kattendans een nieuwe plek creëren voor supermarkten en enkele tientallen seniorenappartementen bouwen.

Op zondag 20 november van 11.00 tot 16.00 uur staat de Ploegfabriek tijdens een open dag in het teken van de herbestemming en zal het plan gepresenteerd worden door de architect. 

Toelichting bij afbeelding
1.
De Ploeg waar De Kattendans de publiekstrekker moet worden. Daarnaast worden in het oude fabriekspand muziekschool Art4U, de bibliotheek, een horeca- gelegenheid en een vakschool ondergebracht. 2. Zo’n dertig vrijstaande woningen op kavels van 400 tot 550 vierkante meter. 3. Vakschool Sint Lucas onderzoekt de vestiging van een academie met internaat, in combinatie met een hotel om de exploitatie mogelijk te maken. 4. Twee blokken met zorgappartementen. 5. Acht luxe- villa’s in Rietveld- stijl. 6. Een nieuw gebouw met supermarkt( en) en seniorenappartementen op plek van De Kattendans.

 

 

 

 

Lees volledig artikel: "Woningen basis plan De Ploeg" >>

Vind je koopwoning!

Zoek in het online Wooninc. woningaanbod van nieuwbouw en Goedkopen van Wooninc.

Goedkopen van Wooninc.
nieuwbouw
Woningaanbod nieuws
Wooninc. presteert maatschappelijk goed Huurdersbijeenkomst duurzaamheid Volop te beleven in D'n Toversnest Huurverhoging 2019 Nieuwe huurders nemen intrek in De Hille fase 2
terugafdrukkentop
RSS-feed Wooninc
Sluit Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.